Nederkoorn 14 sonnetten

Productnr.: 9789082169027

Op voorraad
kan verzonden worden binnen 1 tot 3 dagen

5,00

Prijs is incl. BTWMogelijke levermethoden: Afhalen, Post

14 sonnetten over kunstzinnige vrouwen in onze geschiedenis 5 augustus 2018, Met het oog op morgen was op de radio. Het ging over het Sonnettenproject: aan de hand van 196 sonnetten beschrijft hoogleraar Marc van Oostendorp het Nederlands, vanaf het allereerste sonnet in 1565 tot nu. Het project was in de slotfase, 182 sonnetten uit de literaire canon waren taalkundig bekeken. Voor de laatste 14 was 14 dichteressen gevraagd om speciaal voor de gelegenheid een nieuw sonnet te schrijven. De onderzoeker had namelijk ontdekt dat het sonnet een mannelijk genre was. In 14 sonnetten over kunstzinnige vrouwen in onze geschiedenis, vertaalt Anne Nederkoorn (1962) die ontdekking.

 

In haar gedichten betoogt neerlandica en dichteres Anne Nederkoorn dat vrouwen vroeger net zo goed sonnetten konden schrijven als mannen. Ze kregen alleen de kans niet! Al dichtend laat Nederkoorn zien hoe wij onszelf en onze cultuur daardoor eeuwenlang tekort hebben gedaan.

 

“Wat een steengoede sonnetten zijn dit! Erudiet, vormvast, en intelligent”, aldus hoogleraar en sonnettenkenner bij uitstek Marc van Oostendorp over de bundel van Nederkoorn. Hij is vereerd dat hij een kleine aanzet heeft mogen geven tot Nederkoorns gedichten. Die aanzet gaf hij met zijn Sonnettenproject: een beschrijving van het Nederlands aan de hand van 196 sonnetten, vanaf het allereerste sonnet in 1565 tot nu. Gaandeweg het project had hij namelijk ontdekt dat het sonnet een mannelijk genre was: het percentage vrouwelijke sonnettenschrijvers door de eeuwen heen, bleek uiterst laag. Van Oostendorps ontdekking triggerde Nederkoorn tot het schrijven van 14 sonnetten over precies dat onderwerp: hoe komt het dat wij zo weinig vrouwelijke kunstenaars kennen?

 

Nederkoorn is blij dat ze in 2018 leeft; ze kon dit poëziedebuut zelfstandig en vrij publiceren.

Aanvullende productinformatie

Auteur Nederkoorn, Anne
Uitgever Anzicht
Artikelsoort Poëzie
Taal Nederlands
Verkoopcategorie Reguliere verkoop
Datum laatste ontvangst 28-11-2018

Klanten die dit product kochten, kochten ook

Plint e.a. kaart
1,00 *
Rumi Liefdesgedichten
11,99 *
*

Prijzen zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten