Martijn Benders - Karavanserai

Productnr.: 9789046803639

Momenteel niet beschikbaar, stel eventueel een vraag via de link rechtsonder

16,97

Prijs is incl. BTW

Mogelijke levermethoden: Afhalen, Post, Levering met waardebon via de post, Levering met waardebon via afhalen in de winkel

 

Martijn Benders verkent in zijn eerste, langverwachte bundel verre en vreemde werelden. Zijn gedichten zijn zowel metafysisch als exact en proberen de conflictlijnen tussen verschillende werelden in kaart te brengen. Benders schuwt de actualiteiten niet, hoewel zijn gedichten nergens direct politiek worden. 

De dichter (1971) woont in Istanboel, vandaar de invloed uit 'vreemde werelden' en 'conflictlijnen' daartussen, overigens zonder direct politiek te zijn. Hij won de Dunya Poezieprijs 2003 met een gedicht uit onderhavig debuut. Op zoek naar een 'rustpunt in het oog van de storm' is zijn poezie zeker zowel 'metafysisch als exact', waarin oosterse realiteit gefilterd doordringt. Metaforen en vergelijkingen vormen doorwrochte, als door een diamantair geslepen brokken, opgediept uit met belezenheid omklede gevoelslagen. Bij eerste lezing zijn er soms ondoorgrondelijke, maar schitterende facetten, een melange van bevattelijke en occult getinte inhouden (de cyclus Stigma met associaties bij de getalsvormen van de 0 t/m de 12). De titel is op te vatten als 'herberg voor de reiziger'. In het 'serail' ('Turks paleis' of 'kooi') heeft hij zijn visioenen ingedikt. In een afdeling zijn de gedichten deels gebaseerd op 'bewerkingen en spookvertalingen' naar poezie van collega-dichters. Met onmisbare Voetnoten. Een niet echt geslaagd debuut: de opeenstapeling van vondsten verhoogt niet de originaliteit, maar werkt eerder vermoeiend.

Aanvullende productinformatie

Auteur Benders, M.
Uitgever Nieuw Amsterdam
Artikelsoort Poëzie
Taal Nederlands
Verkoopcategorie Reguliere verkoop
Datum laatste ontvangst 01-01-2009