Arie Boomsma (sam.) Waarom ben je niet bij mij

Productnr.: 9789044624953

Momenteel niet beschikbaar, stel eventueel een vraag via de link rechtsonder

12,85

Prijs is incl. BTW

Mogelijke levermethoden: Afhalen, Post

Arie Boomsma - Waarom ben je niet bij mij?

Ik hou van bloemlezingen. In kort bestek krijg je een redelijke portie poëzie voorgezet. Door te bladeren kom je weer eens op ideeën, je ontdekt namen én je raakt, nu en dan, ontroerd. Wat wil een mens nog meer? Nou ja, een mens wil véél meer, maar daar gaat het hier niet om.

Met deze bloemlezing is Arie Boomsma (mens, mediafiguur, knuffelbn-er) toe aan zijn tweede proeve, na Met dat hoofd gebeurt nog eens wat. Zijn eerste bloemlezing was niet thematisch, deze wel. Boomsma gooide zich op gedichten over de liefde. De liefde in alle facetten, van gierende lust en laagvliegende erotiek tot haat en afkeer.

Geen thema om meteen bovenaan de lijst 'Meest originele bloemleesthema’s’ te zetten, maar dat geeft niet. Bloemlezingen kun je ook heel goed los van het thema lezen, zoals ik hierboven al aangaf: gewoon bladeren. Wie dat in de nieuwe Boomsma doet, komt wel een aantal verrassingen tegen.

Van bekende dichters als Gerrit Achterberg en J.C. Bloem kiest hij verrassend werk. Van Bloem bijvoorbeeld het niet helemaal platgebloemleesde ‘Suddenly I met your face’. De christen Boomsma verloochent zich niet helemaal, want dichters als Hans Bouma en René van Loenen worden niet nevengeschikt, maar zijn gewoon tussen de seculiere en andersgelovigen opgenomen. Op alfabet, want zo doet Boomsma dat.

Hij zorgt ook voor een paar echte verrassingen. Bijvoorbeeld Adriaan Magerman, die het mooie ‘Zomernacht’ bijdraagt, Kamiel Top en Dora Mahy, die voor de wrangste slotstrofe tekent: ‘Een dor en eenzaam land, dit hart dat overwon / om zelve slaaf te zijn - een eindloos zich verteren,/ waarboven traag als valken in de middagzon / de kringen van mijn wreed en ongewenst begeren.’ Die zit.

Boomsma lijkt me een echte liefhebber, en dat is hartverwarmdend. Ik zie niet veel andere BN’ers die zich op dezelfde maniet ‘achter’ de hedendaagse Nederlandse poëzie zetten, op zo’n constructieve manier. En ja, Boomsma is zeer lebensbejahend, waar je soms wel eens moe van wordt, maar de bloemlezing is zeker niet slecht.

Aanvullende productinformatie

Auteur Boomsma, Arie
Uitgever Prometheus
Artikelsoort Poëzie
Verkoopcategorie Reguliere verkoop
Bijzonderheden Een persoonlijke keuze uit de Nederlandstalige liefdespoezie
Datum laatste ontvangst 07-03-2015

Klanten die dit product kochten, kochten ook

Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen
9,77 *
Lucebert Zij heeft haar naam vergeten
15,99 *
*

Prijzen zijn inclusief BTW en exclusief leveringskosten


Blader door deze categorie: Bloemlezing